Jak przygotować placuszki orkiszowe?

Placuszki orkiszowe to smaczna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych placków na bazie mąki pszennej. Mąka orkiszowa, będąca głównym składnikiem tego przepisu, to bogactwo błonnika, witamin i minerałów wpływających korzystnie na zdrowie. Jeśli szukasz pomysłu na lekkie i pożywne danie, które zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych, placuszki orkiszowe mogą być doskonałym wyborem. Jak je zrobić?
Przygotowywanie placuszków orkiszowych krok po kroku
Przygotowując placuszki orkiszowe, będziesz potrzebować następujących składników (na około 10 placuszków):
· 250 g mąki orkiszowej, którą znajdziesz w ofercie sklepu Diogra,
· 300 ml mleka (klasycznego lub napoju roślinnego),
· 2 jajka,
· 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
· szczyptę soli.
Przygotowanie ciasta na placuszki orkiszowe rozpoczyna się od przesiania mąki do miski. Następnie trzeba dodać szczyptę soli i wymieszać suchą masę. W drugiej misce należy ubić jajka z mlekiem, a następnie wlać tę mieszankę do mąki orkiszowej. Całość musisz energicznie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy będzie dobrze rozgrzany, łyżką wylej porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Smaż je na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić i pękać na powierzchni. Wówczas należy przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Gotowe placuszki orkiszowe wyłóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Jakie dodatki wybrać do placuszków orkiszowych?
Placuszki orkiszowe mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Popularne jest między innymi klasyczne połączenie ich z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Możesz także posypać placuszki cukrem pudrem lub polać je miodem albo syropem klonowym. Miłośnicy czekolady powinni spróbować placuszków z nutellą lub polewą czekoladową. W takim wydaniu sprawdzą się zarówno jako śniadanie, jak słodka przekąska.
W wersji wytrawnej mogą być podawane z twarożkiem, serem feta, szpinakiem czy pieczarkami. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatek, zamiast tradycyjnego chleba czy bułki. Osoby lubiące pikantne smaki mogą spróbować połączenia placków z sosem meksykańskim, guacamole czy paprykowym hummusem. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione połączenie smakowe. Może to niecodzienne stanie się Twoim ulubionym? Przekonaj się!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum Futura Irena Dawidiuk - Centrum Dietetyki Klinicznej
Dietetyka woj. dolnośląskie53-022 Wrocław, ks. Wawrzyniaka 9c